Старият Бряст в село Оглед

Има едно дърво в село Оглед, което не е от естествената местна природа, а хората са го наричали Карач. В превод от турски език, това означава черно дърво и е вероятната причина да са го наричали така.

По разкази на възрастни хора от селото брястът, който се извисява на около 30 метра височина  е донесен от човек, който е ходил на гурбет в Гърция преди около 200 години.

Дървото е с диаметър на стъблото в дънера около 130 см и обиколка около 3 метра.

Фиданката на Бряста вероятно е донесена  навремето с лечебна цел. Там, откъдето е донесено дървото са използвали кората му за варене на отвара, с която са правени бани и компреси за лечение на ставни заболявания. По кората на дървото и днес личат раните му от човешка дейност за добиване на кора. Навремето хората са използвали природата много по-практично, от колкото ние днес.

Преди години дървото едва не е било погубено от човешките набези, веднъж заради кората, после заради това, че е пречело за жиците, когато са прокарвали електрическата мрежа.

Днес дървото се извисява над пущинака обрасъл  от плевели, сякаш търси внимание от изоставилите го жители. Като всяка стара история и неговата заслужава да бъде разказвана на по-младото поколение, на което би служило като ориентир в природата и времето.

Споделете тази статия:

Коментари

коментари