Смях в залата

След краха на комунистическия режим и свалянето на Живков от ръководните органи на партията и държавата са насрочени първите демократични избори.

Комунистическата партия все още владее цялата власт в държавата и контролира процесите на „Демократизация“. На организираните от комунистическата власт избори, те залагат на известни личности и започват обиколките из държавата. Започват посещения по предприятия и учреждения и се организират събрания, на които те провеждат своята агитация.

В Рудозем пристига известният на всички българи космонавт Георги Иванов. Провежда събрания почти във всички предприятия и учреждения на територията на общината.

Организира се събрание в рудник „Шахоница“ и там се подхожда малко по специално, защото комунистите добре знаят, какво е настроението на хората там. Повечето работници са от чепинското корито и хората там са решени твърдо да отхвърлят комунистическата власт заради многото грехове на комунистите при извършването на няколко възродителни процеса, на няколко пъти насилствено са сменяни имената на хората, провеждани са изселнически кампании, преследвани и съдени хора заради религиозни обряди, репресии още от времето на национализацията, когато комунистите отнемат имотите и имущество на хората.

И така започва събранието, Георги Иванов започва своето изказване, а хората мълчат и гледат. Никой не се обажда и не задава въпроси, то по онова време все още,  хората си ги е страх и не смеят да говорят и критикуват открито. Затова предпочитат да си мълчат,  а на изборите те са решили как ще гласуват.

В стремежа си да проагитира работниците,  космонавтът  обяснява на хората, че подготвените и компетентни хора са само в редиците на БКП и понеже от СДС кандидат е артистът Тодор Колев, Георги Иванов задава риторичен въпрос:

-Тодор Колев какво разбира, той с цигулката ли,  ще отиде в парламента и настъпва тишина в залата. След минута тишина един от работниците, който бил известен повече с  физическите си възможности и буен характер и не толкова с интелектуални способности става и пита космонавта:

-А ти с ракетата ли ще отидеш в народното събрание и къде ще хвърчиш там?

В залата избухва спонтанен смях и хората започват масово да напускат помещението и така приключва предизборното събрание.

Споделете тази статия:

Коментари

коментари