Родопски нрави

На спирка край село Равнища по пътя от Средногорци за Смолян  изпъква един родопски нрав, това е доверие и коректност. На монтираната кафе машина собственика е оставил монети  ако евентуално минувач няма монети за кафе или за ресто, ако апарата зацикли и не върне ресто. Това се казва коректност и отношение към клиента и минувача.

От отколешни времена родопчанина е възпитаван в ценности, които за радост все още се срещат в хората живеещи по тези ширини.

Този пример с монетите на вендинг машината  е показателен. И други подобни жестове показват специално отношение към Пътника. От край време в Родопа планина се възпитава отношение на благотворителност и оказване на помощ на пътуващите. Пътуването е едно от сериозните изпитания за човека и именно за това, се набляга на специално отношение към него. Навремето в религиозните постройки месджиди и джамии са оставяни стаи наричани “ Ачик адая“ тоест отворена стая, за да има къде да пренощува случайния минувач. Радостно е че, в днешните бурни времена родопчанинът успява да съхрани, тези човешки ценности възпитавани от религия и патриархални наставления.

Благодарности и на фотографа Венцислав Димитров, който е забелязал този хубав пример.

Споделете тази статия:

Коментари

коментари