Под карантина и отвъд карантината

Коронавирусът превзе съзнанието и вниманието на всички. Настъпи време, в което отговорността е най-важното нещо, което може да ни спаси. И тук става въпрос за отговорността на всеки индивид, на всеки член на обществото, без значение кой с какво се занимава или на какъв пост се намира.

Важно е да бъдем информирани, да сме наясно с мерките и какво трябва да правим, а за това си има Национален Оперативен Щаб, Правителство, министри, областни власти, общински власти и официална информация, която се свежда до нас хората, които сме по домовете.

Задължително е да не създаваме опашки и навалици в магазините, аптеките и местата, където все още е разрешено да се ходи. Да бъдем внимателни в общуването с всеки един и да съблудаваме хигиенно поведение, с което да се предпазваме от вируса.

Сега е време, в което всеки човек трябва да бъде съпричастен, отговорен към себе си, семейството си, близките си, комшии и съграждани. Трябва да бъдем внимателни и да не създаваме излишни проблеми около нас. Както му викаме ние в нашия край време е да заздравим комшулука. Взаимопомощта е важен момент. Когато хората си помагат всичко ще мине по леко. Ако някой се сеща за решение на определен проблем нека намери начин да го сподели или реализира ако е възможно.

Сега не е време да си мерим егото и да си играем на политика, не е време за спорове и търсене на евтини дивиденти на гърба на страха, който обзема хората.

Вижда се обаче, че не здравите сили си гледат техния интерес. Медиите с цел вдигане на рейтинга си правят най-различни интерпретации и се възползват от най-различни ситуации, които са създадени от пандемията.

Овластени хора използват ситуацията за да дават „Важна“ информация на избрани от тях медии и неглежират конкурентите на техните любимци. Това специално за мен не е толкова от значение, но се вижда отношение, което е нечистоплътно.

Интернет пространството и Фейсбук гъмжат от лъжлива и манипулативна информация.

Най-различни умници, които се представят за специалисти и експерти дават всевъзможни и доста противоречиви съвети, без да носят абсолютно никаква отговорност за думите си. Те затова и говорят така лековато, защото не носят отговорност, а просто се чувстват пренебрегнати от вниманието на хората. Много такива специалисти използват ситуацията и за политически пиар.

Всякакви дебили използват повишеното внимание на хората, за да се правят на интересни и да използват повишения трафик в мрежата за лично облагодетелстване.

Опитват се да ни пробутват всевъзможни конспиративни идеологии и да хвърлят обвинения върху Демокрацията, Европейския съюз, САЩ, НАТО и т.н. И именно в този момент здравия разум трябва да ни просвети и да ни подскаже, че в този момент хвърлянето на такива измишльотини в публичното пространство е работа на долнопробни сили.

Разни олигарси и политикани използват момента, за да се правят на големи благодетели, а в същото време с решенията си и дейностите си са нанасяли с години наред пагубни щети на държавността и обществото.

Тук е момента да кажем че държавата се представя на ниво до момента, важно е обаче от тук нататък какви решения ще се вземат, за да се обезпечи безопасната работа на болниците и медицинския персонал, да се гарантира изхранването на хората и да се намалят щетите в икономически план.

И нека бъдем по-смирени в поведението си и да отправим молитви към всевишния да ни предпази и отдалечи от болести и бедствия.

Споделете тази статия:

Коментари

коментари