Най-важното за коронавируса от Лекарския съюз

Българският лекарски съюз разяснява най-важното, което трябва да знаем за коронавируса.

1. COVID-19 продължава да е грипоподобен вирус със симптомокомплекс, напълно покриващ се с грипната комбинация за годината. Вирусът е различим от грипен щам само с тест. Разликите са основно три. Новият вирус има среден инкубационен период 8 дни, при грипа е 2 дни. Новият вирус има около 2.3% по-голям шанс за фатални усложнения от сезонния грип и тази разлика е изцяло заради липсата на ваксина. Трето – симптомите продължават от 8 до 14 дни, за разлика от сезонния грип (7 дни) , с тенденция всеки ден да е по-добър. Място за паника няма. Личната отговорност към здравето на другите си остава 99% от контрола, категорични са от БЛС.

2. Шансът човек да загине от новия вирус продължава да е по-голям от смъртта от грипен сезонен щам – по данни на СЗО смъртността в случай на коронавирус е около 3 – 4%. Отново благодарение на грипните ваксини. В Европа няма регистриран случай на смърт под 50 години. Масово става дума за декомпенсиране на актуални хронични състояния, които са опасни за живота при всяка пневмония.

3. Как се развива заразата? COVID-19 е в златната среда на вирусите, що се отнася до предаването от човек на човек. Това в цифри означава, че в стая със 100 души се очаква 70 да имат инокулация (закрепяне) на вирус при внасяне на патоген. При останалите 30% вирусът няма да успее да се закрепи за дихателната лигавица.

4. Как се развива заболяването? 70 от 100 контактни са носители. 70% от тях или 49 души няма да развият цял симптомокомплекс, а единична кашлица, неразположение и стабилизиране на втори ден. При забързан, стресов начин на живот няма и да разберете, че сте болни, заявяват от БЛС. По думите им това ни прави основна заплаха за страната – постоянен и подвижен резервоар на вируса. Ограничаването на социалните контакти до минимум при продължаване на работния процес.

Разликата между симптомите на грип и коронавирус

Разликата между симптомите на грип и коронавирус

https://news.bg/health/razlikata-mezhdu-simptomite-na-grip-i-koronavirus.html

Коронавирусът атакува директно белия дроб на човека

От БЛС съветват да си мием при влизане и излизане от всяка нова среда. Да се носи маска и да се поддържа висока хигиена в домовете. Външната врата и антрето са най-важни, да се проветрява често също.

Вирусът не може да влезе през прозореца, но може да излезе оттам и да умре в атмосферата, поясняват от БЛС.

21 болни от 100 контактни ще развият болестта. Висока температура до треска, суха (много рядко влажна) кашлица, затруднено дишане – имате усещане, че не ви стига въздух при легнало положение или при опити за физическа работа, обща адинамия. Всички тези оплаквания не са причина за болнично лечение, обясняват от БЛС. Според тях при това положение следва обаждане на общопрактикуващ лекар за съвет относно медикаментозното лечение. Това по думите им е достатъчно за оздравяването в 10 дневен срок. Болнични се издават и със задна дата.

От данните, с които разполагат от БЛС при 12 от 100 контактни индивида около осмия ден се наблюдава срив в общото състояние. Всички симптоми се засилват и затрудненото дишане се появява в покой при седнало състояние и е постоянно, със задушаване при лежане. В този момент трябва дасе потърси болнична помощ. 

Паниката и струпването пред спешните болнични отделения с обикновени симптоми на настинка са не само излишни, но ще направят усилия за справяне с вирусната вълна неефективни и недостатъчни. Тестовете за коронавирус също са излишни. На опашката на грипната вълна, ако развиете симптомите, имате корона вирус в 90%. 

Страната има материален и медицински персонал да се справи с Covid – 19 само с активното участие на гражданите си.

Източник: News.bg

Споделете тази статия:

Коментари

коментари