Кичика и една занемарена перспектива за туризъм

Скалистата местност Кичика е една от емблемите на района около град Рудозем. Това е място, за което се разказват митове и легенди На това място през годините имаше многобройни иманярски набези.

Кичика е едно красиво място, към което има интерес за посещаване, както от местни ентусиасти, така и от хора посещаващи община Рудозем от къде ли не. Кичика си е една потенциална туристическа атракция, която оставя трайни впечатления у малцината посетители, които са посетили мястото.

Преди 10-тина години имаше плах опит за облагородяване на района, но уви. Тази естествена красота крие в себе си и останки от древни времена, около които може да се разработи обекта и да се устрои за масово посещение и би се превърнало в притегателно място за  исторически туризъм.

Прави впечатление, че места далеч не толкова атрактивни бяха облагородени и с шумна реклама са превърнати в посещавани дестинации. Момчиловата крепост, край Смолян, крепостта Цепина край Велинград, скалите край Белинташ и на още доста места,  на доста места бяха построени панорамни площадки и други атракции. Тук за сега изоставаме осезателно при положение че Кичика превъзхожда горе изброените с красотата и положението си.

Кичика е едно от най-красивите скални образувания в България и крие в себе си огромен потенциал за развитието на туризма в района и превръщането на „Крепостта Козник“ в истинска историческа забележителност.

За сего обаче приоритетите са други и в общи линии ще продължаваме да гоним дивото, а питомното ще стои забравено някъде в страни.

 

Споделете тази статия:

Коментари

коментари