Екип на предаването Бразди гостува в село Поляна

Екипът на предаването Бразди по Канал 1 на БНТ гостува в село Поляна. Екипът беше впечатлен от красивата природа и поддържаните дворчета, в които има засадени различни земеделски култури, предимно фасул, картофи и зеленчуци.

Екипът гостува в дома на Веселин Димитров, който е и дипломиран агроном.

Впечатлените гости разпитваха г-н Димитров за това, как успяват тук в планината да правят такова ефектно земеделие, което произвежда качествена и екологично чиста продукция, към която хората имат все по-голям интерес

-Да хората имат интерес, каза г-н Димитвор, но не и държавата, а без помоща на държавата това,  земеделие е обречено да си отиде с все по-възрастните  хора, които все още успяват да си засадят поне дворовете, а младите бягат от селата защото само с това, не подкрепено от държавата земеделие в такива трудни райони не може да се издържа семейство, сподели с екипа г-н Димитров.

Той сподели също че в момента работи като шеф-готвач защото тази професия е по-заплатена в района от професията на агронома, за която е учил навремето и сподели личните си впечатления, които потвърждават факта че, туристите предпочитат българсите земеделски продукти, но поради това че вносните са по-евтини се налагат на пазара. Причината за това е че, субсидиите за тези стоки са много по-големи от българските.

Г-н Димитров покани екипа в дома си, където бяха нагостени с местни традиционни гозби. Хората бяха впечатлени от приготвените от семейството на г-н Димитров вкусотии. Те разпитваха  за рецептите и уменията, които са необходими за да станат пареникът, кешкекът, бобът, тези чудеса, както ги нарече водещият Григор Малинов.

След прекрасните впечатления, с които остана екипа от посещението си в дома на Веско Димитров, те посетиха овцефермата на Красимир Демирев.

Там г-н Демирев и семейството му посрещнаха гостите под съпровода на звучните родопски гайди, които са част от заниманието на синовете на Краси Демирев. След което той сподели своите проблеми и виждания за заниманията си с овцевъдството. Тук екипът на Бразди бе отново впечатлен от качествената продукция, кото произвежда фермата на г-н Демирев, два вида сирена и кисело мляко, а качеството на агнетата е причина за бързата реализация на продукта.

Гостите от екипа на предаването Бразди не скриха задоволството си и очарованието от красивата природа в района и в разговорите с тях  и при Веско Димитров и при Краси Демирев стана въпрос за това че,  района има сериозен потенциал за селски туризъм, но като че ли все още липсва инициативност от хората, а и държавата е далеч  от този район.

 

 

Споделете тази статия:

Коментари

коментари