Ден на почит към жертвите на комунистическия режим

На 1 февруари отбелязваме Деня за почит към жертвите на комунстическия режим. Началото на тази традиция е поставено преди 10 години.
На тази дата през 1945 г. първи състав на Народния съд обявява смъртните присъди на тримата регенти на малолетния цар, 67 депутати, 22-ма министри начело с министър-председателите акад. Богдан Филов, Иван Багрянов и Добри Божилов, 47 генерали и висши офицери и 8 царски съветници. Спасява се от смърт само последният премиер Константин Муравиев с присъда от 15 години затвор. Смъртните присъди са изпълнени в нощта на 1 срещу 2 февруари.
По инициатива на президентите Желю Желев и Петър Стоянов от 2011 г. 1 февруари се отбелязва официално като Ден на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим.
В столицата днес граждани и политически формации ще поднесат цветя пред Мемориала в тяхна памет в парка пред Националния дворец на културата.
Рудозем и района на област Смолян също имат своите жертви на комунистическия режим.  През 1049 е извършено едно от най-масовите насилствени изселвания на нарочени за врагове на комунизма. Десетки семейства от района на Рудозем са изселени принудително към вътрешнастта на България. По време на национализацията има пребити хора. По време на „Възродителния процес“ през 1972 година отново има пребити и изселени. Десетки хора са съдени и вкарани в затвора заради извършени религиозни обряди.
Споделете тази статия:

Коментари

коментари